Lanza Healing Nourish Stimulating

Lanza Healing Shampoo

 • Rensar ur talg och restprodukter
 • Sulfat, paraben- & sodiumfri
 • Ger fylligare hår & förlänger tillväxtfasen
 • Drygt och räcker länge

249 SEK 

KÖP HÄR

Matrix Biolage Cooling Mint Shampoo

coolingmint-1000

 • Motverkar fett hår
 • Motverkar talg och oljig hårbotten
 • Uppfriskande mintkänsla
 • Stor flaska som räcker länge

199 SEK 

KÖP HÄR

Paul Mitchell Clarifying Shampoo Two

Paul Mitchell Schampo fett hår

 • Supereffektivt mot fett hår
 • Sulfat, paraben- & sodiumfri
 • Rengör på djupet
 • Också bra för oljig hårbotten

210 SEK 

KÖP HÄR

Cutrin BIO+ Oil Control Shampoo

Cutrin Shampoo

 • För fett hår och fet hårbotten
 • Reglerar fuktbalansen
 • Förhindrar bildandet av talg
 • Mycket prisvärd produkt

139 SEK 

KÖP HÄR

System4 Scalp Oil Shampoo

System4 shampoo

 • Motverkar fett hår + känslig hårbotten
 • Balanserar överaktiv talgbildning
 • Effektivt specialschampo
 • Den populäraste produkten

169 SEK 

KÖP HÄR

Blowpro Faux Torrschampo 

 • Omedelbar verkan
 • Absorberar smuts och fett
 • Ger en ren känsla
 • Passar både mörkt och ljust hår

150 SEK 

KÖP HÄR

Bli av med fett hår

Varför får man fett hår?


Vart kommer fett & oljigt hår ifrån, och varför uppstår det? Oavsett varför man är drabbad utav det så är det direkt relaterat kring en överproduktion utav ”talg”, en typ av vax som kroppen naturligt framställer och tillverkar. Talg är kroppens sätt att hålla håret smidigt, mjukt och skyddat mot vatten. Talg tillverkas i kroppens talgkörtlar och är en mycket viktig ingrediens i vår hårbotten för att skydda den mot allt möjligt som vi kan stöta på i vardagen. Detta är vanligtvis en bra sak och något som alla människor är i behov utav, men vid en överproduktion utav talg så blir det genast mer jobbigt. Håret blir omedelbart oljigt, fett och känns stripigt och livlöst.

Mängden av fett/flott-het är direkt knutet till mängden olja som för tillfället finns i din hårbotten, och folk med mer tunt hår tenderar att ha mer olja i sin hårbotten än de människorna med tjockt hår. Det är också väldigt vanligt att hormonella förändringar resulterar i mer fett hår, till exempel under puberteten.

 

Olika typer utav fett hår


Fett hår kan ofta ha ett samband med hudproblem i form utav akne i både hårbotten samt ansikte, detta beror på att överskottet av talg inte alltid koncentrerar sig till enbart hårbotten, utan även i ansiktet.

Generellt sätt kan fett hår delas in i två stycken kategorier. Ena typen är fett hår som drabbar både skalpen samt rötterna i håret och fortsätter enda ut i topparna – den andra typen är fett hår då skalpen/hårbotten är oljig, men det är bara topparna och hår nedanför rötterna som är fett.

 

Skäms inte över fett hår


Fett och oljig hårbotten är givetvis väldigt jobbigt och vissa kan skämmas för det. Men det finns ingen anledning att ha på keps eller mössa för det - för det första är det naturligt. Somliga har problem med fett hår, andra har problem med magen eller ser dåligt. Det är bara en annan vanlig åkomma för håret, men lyckligtvis är den väldigt lätt botad och det är inte särskilt dyrt. Kolla in våra behandlingsmetoder samt produkter för fett hår så kommer du få bukt med det fort!

Fett hår och genetik


Många hårexperter anser att en stor del utav de personer som lider av fett hår får det rent genetiskt, d.v.s. att deras föräldrar och farföräldrar antagligen också har haft eller har lätt för att få fett hår. Exempelvis under puberteten så är det en enorm ökning i talgproduktionen i kroppen, detta resulterar ofta i dålig hy och fett hår p.g.a. de hormonella förändringarna. Tonåringar kan behöva tvätta håret oftare för att bli av med det, och ifall man bemöter problemet på fel sätt så förvärras det enbart.

 

Saker som gör fett hår mer framträdande


Svettningar, överdrivna eller ej kan göra att fett hår blir mer framträdande. Detsamma gäller naturligt oljig hud såväl som smog, rök och miljön man rör sig i. Många experter anser att om man spenderar mycket tid i rökiga miljöer, exempelvis i barer, om man röker hemma etc. så byggs oljor och fetter upp mycket enklare i håret.

Folk med långt hår får inte lika lätt fett hår som människor med korta och medium-långa frisyrer, eftersom fettet måste färdas längre ner till topparna. För människor med kort och tunt hår så är det mycket enklare för fett samt olja att byggas upp för att samlas i hårbotten och i håret.

 

Schampo för fett hår


Som tidigare nämnt så uppstår fett hår genom att talgkörtlarna blir överaktiva och producerar för mycket olja/talg. I en normal miljö så är talgkörtlarna skapade för att framställa en viss begränsad mängd med olja i hårbotten för att naturligt skydda hår och hårbotten.

Vissa experter anser att sättet att behandla fett hår är att använda speciellt anpassade schampon på en daglig basis. Andra experter går tvärtemot och hävdar att för mycket schamponeringen enbart bidrar till överstimuleringen i talgkörtlarna och förvärrar problemet.

Ifall du är osäker på vilken metod som fungerar bäst för dig, pröva en av varje och testa dig fram. Vissa personer med fett hår finner att schamponering varje dag (eller t.om två gånger om dagen) är ett bra sätt, medan för vissa andra fungerar det att bara använda schampo 1-2 gånger per vecka.


Ginos


Ginos.se

+ Kända varumärken

+ Stort utbud

+ Snabb leveranstid

+ Billiga priser

 TILL BUTIK


Beautynet


BeautyNet.se

+ Schampon mot fett hår

+ Supersnabb leverans

+ Fri frakt över 250 :-

+ Billiga priser

 TILL BUTIK


Hair sale fett hår


Hairsale.se

+ Produkter mot fett hår

+ Stort utbud

+ Gratis frakt

+ Köp nu betala nästa månad

 TILL BUTIK


Glamazon


Glamazon.se

+ Hårprodukter mot fett hår

+ Frakt från 29 :-

+ Leverans inom 1-3 dagar

+ Billigast produkter

 TILL BUTIK

 Orsaker till fett hår - varför får man det?


Det finns såklart olika omständigheter som kan vara unika från fall till fall, men generellt beror det på följande orsaker:

 • Genetiskt betingade orsaker som resulterar i oljig hårbotten och fett hår.
 • Normalt hår utan genetiska problem men som behandlas med fel typer utav hårvårdsprodukter som i sin tur orsakar fett och oljigt hår.
 • Att man tvättar sitt hår för oregelbundet och med för ojämna intervaller som resulterar i uppbyggnad utav smuts och andra ämnen som skapar fett hår.

Oavsett om man har ett genetiskt betingat fel eller inte så är rätt produkter för håret A och O, utan dessa så blir håret väldigt snabbt fett och oljigt – ibland på så kort tid som en eftermiddag. Detsamma gäller oregelbunden tvätt och schamponering utav håret, även det kan skapa fett och oljigt hår samt en fet hårbotten.

Fett hår men ej någon fet hårbotten


Ifall du lider utav fett hår men din hårbotten är skonad från oljighet så är det en stor sannolikhet att det beror på någon av följande saker.

 • Du använder en hårvårdsprodukt som inte är anpassad efter din hårtyp. Exempelvis blir håret enklare fett och oljigt för människor med tunt hår - och särskilt i kombination med överdriven mängd balsam i håret eller hårvårdsprodukter.
 • Ifall du använder för mycket produkter på samma ställe i håret, d.v.s. om du överdriver mängden balsam eller glömmer att fördela det jämnt i håret.
 • Billiga och undermåliga hårvårdsprodukter med onödigt många kemikalier kan orsaka fett hår.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att fett hår beror på att talgkörtlarna är överaktiverade och producerar för mycket talg. Ifall man samtidigt har en känslig hårtyp eller tunt hår kan det snabbt se flottigt och stripigt ut. I andra fall kan huvudbonader och mössa förvärra symptomen. Genom att använda en godkänd produkt mot fett hår så undviker du problemen.

När du handlar schampon mot fett hår så lönar det sig alltid att köpa via internet. Stora hårvårdsbutiker på nätet köper nämligen in produkter till grossist-priser till skillnad mot den lokala frisören. Till följd av detta så blir såklart produkterna billigare. Dessutom kan du läsa recensioner och omdömen från andra användare i lugn och ro. Handla hårvård online för att spara pengar med andra ord!

En snabb lösning som för många fungerar bra är att använda ett torrschampo. Detta är ett schampo som kan användas utan att du behöver skölja ur schampot i vatten. Perfekt för dig som är på språng och snabbt behöver fräscha till håret. Torrschampon finns både i pulver och spray-form. Det räddar dig åtminstone från fett hår fram tills nästa tvätt - utmärkt att alltid ha tillgängligt i väskan!

Det är inte bara tjejer med långt hår som drabbas av fett hår. Män och killar drabbas minst lika ofta av problem med flottigt hår som kvinnor. Att som kille ta väl hand om håret borde såklart vara en självklarhet så var inte rädd att handla hårvårdsprodukter som män.